Torsdag

Började årets sista dag med en härlig dragtur med hundarna. Båda jobbade på bra, men Zacke är den som är mest taggad nuförtiden. Körde på en relativt plogad skogsbilväg, totalt inbäddad i snötyngda genar, bara vitt, vitt, vitt...Underbart vackert!!
Snöade lite samtidigt som vi körde så det blev lite kallt.











Vi ses och hörs nästa år. Önskar er alla ett gott slut och gott nytt år!!!

Tisdag

Efter all snö så slog vädret om och blev kallt!!! -26 visade termometern nu ikväll då jag åkte från lagårn..*brrr*..
Lite drama hade vi där ikväll oxå då en kossa lade sig i rännan för att kalva men tog sig inte upp då vi skulle fösa henne till kalvningsboxen. Kalvningsförlamning heter det och kräver veterinär. Drabbar kor men inte kvigor. Andrus var snabbt på plats och gav kalk. Inom en halvtimma var kossan på benen igen tack och lov. Det som kom ut där bak var en präktig kvigkalv som senare snuttade i sig mjölk från en flaska jag gav. Så allt slutade bra. =)

Nu ska jag äta middag så det får bli detta lilla inlägg idag. Kram och klä på dig om det är kallt. =))


Söndags-drag

Efter många lata dagar bestämde jag mig för att köra drag idag. -12 grader, blåst och snö.
Gick hyffsat trots dåligt underlag, men jag frös om fingrarna så det gjorde ont!!!! Kicki ringde på min mobil men jag orkade inte ta av mig handskarna för att svara...så mycket frös jag. Sorry Kicki, men vi pratades ju sedan. =)
Zacke körde järnet som han har gjort senaste gångerna och jag kände bara: "Tur att det inte var perfekt underlag trots allt...då skulle jag kört ihjäl mig!!"
Tyvärr blev det inga bilder på grund av mina frusna fingrar, bjuder på en gammal:


For till mamma å pappa efteråt och fick en kopp värmande kaffe. Där var Mona som permanentade mamma. Vi surrade lite innan jag for hemåt.
På väg hem hamnade jag i ett snöfall som hette duga!! Inge kul då det är mörkt ute, går inte att ha x-ljus på eftersom man inget ser. Men jag tog mig hem ialla fall.
Annars inget nytt här hemma. Ha det gott. Kram!!!

Juldagen

Nästan så att man vaknade mätt å belåten imorse..=)
Igår hade vi en lugn och skön Julmiddag. Mat och fika så mycket man orkade. Väldigt gott var det.
Tomten hade lämnat några paket. Jämtarna fick hela 3 paket var!! Halsband av mig, tuggben av Momme å Moffe och grisöron av Tina. Tack Tina för allt annat du skickat i paketet, jättefint!!!!! =)

Spelade lite spel och drack kaffe mot kvällen. Robbans bror & sambo kikade in med ett paket, dom hade redan varit på en Julmiddag och orkade inte ens dricka kaffe..=) ...dom var oxå mätta.

Sist av allt på kvällen körde vi genom vår lilla by, där vi fått som ny tradition att alla sätter ut marchaller kl. 13 på Julafton vid sin infart. Marchaller är även tända vid byns alla infarter och lite här och där. Därför tycker jag att vår by är finast av alla på julafton. Mysigt, välkomnande, gemenskap...och ganska maffigt. =)

Idag blir det en lugn dag, vet inte vad som händer. -15 grader ute och slutat snöa.

Hoppas du har det bra där du är. Kram!

Julafton

God Jul önskar jag alla!

Julafton blir en lugn dag här hemma med god mat. En riktigt vit Jul fick vi oxå då det kommit en massa snö , precis som jag önskat. =)

Hoppas du oxå får en skön och lugn Jul. Tänk på varandra. Kram!

Fredag

Äntligen en ledig Fredag!! Dom är så mycket värd för mig.

Julklapps handeln är i full gång för oss...och för alla andra. Julfrid vad är det? Julstress, panik och irritation är väl det rätta ordet för många. Vi har det ganska lugnt då vi har allt klart, allt från klappar till mat i stort sett. Men jösses då man ser vissa andra...*S*...idag i ett parkeringshus var det en hel orkester med biltutor. Den ena tutade åt den andra som snodde den förstes plats, den tredje tog sig inte fram för den fjärde var i vägen...TUT-TUUUT-TUT!!! Störst går inte alltid först kan jag bara säga...=) Tur att jag inte var inblandad i parkeringshuset...skulle väl ha burit fram Forden till bästa plats i ren ondska.

Är det kanske så att man vill ha stressen och paniken??
Tänker på mig själv som haft alla klappar färdiga i skallen ett bra tag, varför inte handla i tid? Nä ut i trängseln ska man...och jag tycker nog att det är en del av julen faktiskt. För om man inte är så stressad att man har tunnelseende och tuppar av, ja då får man ju faxis träffa massa bekanta man inte sett på ett tag, man kan ta en fika och se på alla andra t.ex.
Dessutom är Julen mer än paket...

Vet inte vad som flugit i Zacke som är på topp-humör och bara flinar & skrattar hela tiden. Zmilla är likadan...så här går 2 Jämtar och visar tänderna och småmorrar hela dagarna, visste man inte bättre skulle man vara livrädd!!! Fast man ser ju på kroppsspråket att dom är såååå glada!! =)

Dagens temp på -15 känns betydligt bättre än gårdagens -29. Skulle önska mer snö bara...

Tack för idag och glöm inte att stressa ner!!! Kram!

Torsdag

-29 grader och lätt att hålla sig för skratt imorse då jag började jobba. Nu är det "mildare" med -25.
Allt går trögt i kylan. Allt på jobbet och den egna kroppen. Ute hörs bara knäppande ljud från husen & lukten från bolmande skorstenar. Allt stannar av.

Gårdagen tillbringades en stund i stan för att kika på julklappar. Har ganska klart för mig vad som ska inhandlas, och det är skönt. På stan var det nästan inget folk...kanske väntar alla till sista helgen eller så är dom färdiga med klapparna?
Fikade med mamma på "vårt" cafe...eller vi fikade inget slisk, vi åt faxis lunch! =) Fick sällskap av chefen och hans sambo vilket var trevligt. Dom var oxå i julklapps-branschen.

Idag har Zmilla gått i bajs-strejk!!
Har haft ute bägge två 3 gånger på morgonen redan. Zacke har gjort det han ska men Zmilla vägrar då det är kallt. Hon går på 3 ben, försöker gå på 2 ben...och då går det inte att bajja tycker hon. Försökte förklara att om hon inte skulle sniffa på allt i backen tills benen frusit fast så skulle det gå lättare att göra nr2, men det fattar inte hon!! Hoppas att det går lättare nästa gång dom ska ut. =)

Dax att kasta mer ved i pannan & vila min frusna kropp innan nästa arbetspass.
Ledig 3 dagar sen...jihoo!!! =)

Ha en härlig Torsdag & ta hand om dig. Kram!

Måndag

Måndag och ny vecka igen. Äntligen har vi blivit av med tövädret och nu visar tempen -9.
Igår hade vi "kalas" eller vad man nu ska säga..här hemma. Robban fyller år idag men idag är han ju inte hemma så det blev fika igår med släkt och vänner. Trevligt surr & gott på fikabordet. =)

Hipp Hipp Hurraaaaa för dig Robbis som äntligen kommit ikapp mig...jag som är nästan på pricken 2 månader ÄLDRE!! Ha! Lillgrabb...


Nu har jag gjort upp eld och sitter med en tallrik yoghurt, ska gå ut med Zacke & Zmilla innan jag landar i soffan. Tänkte se om det är nåt vettigt på TV ikväll.

Har blivit bjuden att gå med i en junta...Känner mig INTE som en junta-människa direkt, men samtidigt kan det vara kul att surra bort några timmar ibland med grann-qvinns. =) Vi får väl se hur det blir med det.

Hoppas du har det bra och glöm inte att ge bort ett leende varje dag, du får så många tillbaka. Kram och ta hand om dom du tycker om...det gör ialla fall Z & Z. =)


Lördag

Idag började julhandeln för vår del. Åkte in till stan tidigast av alla trodde jag men det hade nog de flesta andra oxå planerat. Fast ärligt talat så var det inte värst med folk så det gick bra. Köpte några julklappar och tittade på andra. Jag vill gärna titta och fundera ett tag på saker, så det blir förmodligen nån fler sväng till stan. En sak är säker, man träffar bekanta och vänner en sån här dag. =)

-4 grader ute, känns skönt. Planerar att se längdskidor och sedan baka bullar. Resten av kvällen blir lugn.

Letade fram lite bilder på kojan då vi höll på att bygga den. Kul att se tillbaka och minnas...Jag minns att jag aldrig i livet trodde att det skulle bli så bra som det blev. Såg framför mig en barack med nån stol och en tältsäng. Men vi fick ju nåt helt annat!! =)

Nu bilder och så önskar jag en trevlig advent!! Kram!


Utsidan på kojan


Omålad koja


och så här blev den ju målad...


Ett fönster på gång


Här målar jag ytterdörren


Här sitter vi i det som senare kom att bli....


...det här. Matplats & sovplats om man så vill. =)


Här blir taket till med hjälp av pappa som står utanför kojan


Hittade en crazy bild på Zacke. Han kämpar för att ta sig ur ett djupt dike med snö..=)


Och här är Zacke & Toras älg. Zacke gångstånd & Tora duktig skytt.


Tack för titten och lämna gärna ett avtryck innan du går.

Fredag

Äntligen Fredag och äntligen lite kallare ute. -2 visar det nu och det skulle väl bli rätt kallt nästa vecka tror jag.
Igår gick 5 kossor till slakt, därav mysiga gamla 239. Hon var den enda som gick rakt till slaktbilen med högt huvud, inget krångel, tittade inte bak...bara gick in där. Usch va trist!
Märktes att hon saknades i gruppen på kvällen. Med fuktiga ögon har jag bara roliga minnen kvar av henne. R.I.P.


Någon som vill köpa en pick-up?
Nu ska vår bort. Jag gillar den stenhårt och den har varit med på många jaktturer. Zacke höll på att vandra ihjäl sig här inne igårkväll då Robban testkörde den. Han är ju så van att få följa i den bilen på kvällarna och titta på älg. Men som sagt...man kan inte kvar bara för att ha kvar heller, därför ska den bort.
Minns då jag och Zacke sprungit på en björn efter en skogsväg långt bort. Då blev det världens pådrag och gubbarna skulle dit å titta på spår. Då tog vi pick-upen eftersom den är 4-hjulsdriven...det var ju efter "fabriksvägen" (för dom som vet vart den är)...det hjälpte inte med 4-hjulsdrift kan jag säga. Pickisen sjönk som en sten och hängde på underredet så vi fick palla med befintligt material för att ens ta oss därifrån....och dessutom veta att nallen fanns där. Cirkus-muppar är vi ibland!!!
Synd att jag inte hittar bilden på hur det såg ut.

Bilder blir det nästa gång, har inte tid mer idag. Kram & Hej!!

Onsdag

En ledig Onsdag.
Passade på att handla lite i stan och sen hälsa på hos mamma å pappa. Där höll papsen på med julbaket och jag fick smakprov på kakor. Mmmm...alltid lika goda!! *duktig-paps*

Min plan idag då jag åkte och handlade var att skänka bort ett leende till någon helt främmande människa. Och det funkade på alla. Tänk vad ett leende kan göra. =) Dessutom blir man glad själv oxå.

Ute är det fortfarande plusgrader och den lilla snö vi fick är på väg bort för andra gången. Piss, säger jag om det!!

Zacke fick många pussar från Momme idag och det gillade han förståss. Även Zmilla fick puss å kram. Zmilla har legat i mitt knä framför datorn och sovit. Underligt hur dom kan rulla ihop sig till nästan ingenting...Zacke skulle aldrig ens försöka, han vill ha svängrum då han sover. =)

Tack för idag. Kram!


Tisdagkväll

När det är mörkt och man färdas på vägen betyder det en sak...krig! Helljus-krig..och jag är inte den som ger vika...alls!!! Bländar av först då den mötande bländat av och bländar inte han av så gör inte jag det heller. Är nog inte den trevligaste människan då jag kör bil, hetsar upp mig och retar mig på hur folk kör i rondeller, inte använder blinkers och varför i allsin dar man ligger 15-20 km/h UNDER tillåten hastighet??? Känner hur jag förvandlas till satan då jag ursinnigt kör om och stirrar på personen som krampaktigt håller ratten 10 i 2. Hahaa...nåja, kanske inte så illa som det låter, men bilkörning kan locka fram ondskan i en, fast bara för att man själv är king of the road..typ. =)

Idag är en sorgens dag i lagårn (igen) Men nu åker min gamlaste (ja jag vet att det heter äldsta) kossa till himlen på Torsdag. Hon har alltid funnits i lagårn och är den enda kossan med horn.
Hon är dominant och tuff mot nykomlingar och använder hornen på de värsta sätt för att tukta små-kvigorna. Många är de kvigor som faktiskt stått på "händer" för att 239 stångat och tuktat.
Mot folk är hon som en hund. Stod och kliade och pussade henne idag och hon pussade tillbaka.
239 ser ut precis som en Disney-kossa med sina mörka ögon och lååånga ögonfransar. Kommer att sakna dig lilla toka!!

Tyvärr tagen med mobilen


Ute på bete i somras

R.I.P..

Här är den härliga tjuren med störst skalle i världen...mobilbilder tyvärr...suddiga.


Sussande kalv


Fullt vid foderbordet


Till vänster är fållan dit vi föser kossorna, Till höger mjölkgropen där dom står 10st på
varje sida och mjölkas.


Ett gäng som mjölkas


Nyfödda kalvar bor här


En hungrig rackare...


Konstiga sovställningar har mina Jämthundar...först Zmilla..


...och Zacke som ligger på nåt sätt i mitt knä.


Sötast är dom tillsammans..


Zacke på språng


Och goaste Zmillisen...


Zacke


Zmilla


Jag & Zacke vid stora jaktkojan, som ligger en bit från vår jaktkoja.


Nä nu får det räcka med bilder för idag, nu ska jag hoppa ner i soffan. Tack för titten och lämna gärna ett avtryck innan du går. Kram & ta hand om dig!!

Tisdag

Kör bara en koll att allt funkar igen.
*vinkar-till-alla*

Onsdag

Ledig dag idag och lite mildare temperatur. Har legat runt -5 grader idag. Riktigt skönt ute.
På förmiddagen kom mamma & pappa på besök...eller dom ville smaka bullarna jag bakade. =)
Blev en massa surr om allt och inget. Tack för lampan jag fick!!

När dom åkte hem packade jag hundarna och dragsakerna i bilen och for på ett litet äventyr. För en gångs skull var Zacke lika laddad som Zmilla på att dra..*höjer-på-ögonbrynen*...han körde stenhårt och jobbade på hela tiden. Duktig kille!!
Zmilla kör hårt som hon alltid gör med sina små krokiga ben...Tina du vet ju hur dom ser ut..Hahaa!!

Tyvärr hade jag glömt hundborsten hemma, tänkte skala av Zacke lite hår då vi ändå var ute. Zmilla löser oxå hår men inte på samma sätt. Zacke får sånna där kuliga tussar som tussar av sig. Zmilla löser hår i smyg..hihi...

Handlade på affär'n innan jag for hem igen.

Trötta nöjda hundar jag jag här hemma. Kvällen blir lugn för oss och imorgon är det jobb igen.
Hejhej och sköt om dig!










Husse som kör fyrhjuling ifjol i kojan

Tisdag

Jisses!!! Nu måste till och med en hård Norrlänning som jag ta på mig nåt annat än en t-hirt...och kanske långkallingar. -18 var det när jag lämnade lagårn ikväll. Men det känns härligt. Perfekt före för drag och lite kyla på det. Det är vad som händer imorgon kan jag lova. =)

Dagens bravader är inte många. Har jobbat och vilat. That's it..
Har tagit lite kossa-bilder, men dom kommer inte ikväll för nu ska jag se TV. Natti-natti!!

RSS 2.0