Tisdag - Fredag

Shit vilken flitig bloggare jag är...
Tisdag till Fredag har det bara varit jobb, jobb, jobb....Kalvar föds, kalvar som ska flyttas, kossor som blir sjuka..ingen dag är den andra lik fast ändå är allt samma..typ..
Men idag är det äntligen Fredag och helg!!!

Helgen i korthet:

Lördag förmiddag: Gå på stan med mamma
Lördag eftermiddag: Åka till kojan, äta, dricka och sova gott!
Söndag förmiddag: Sova läääänge i kojan, köra drag med Jämtarna...äntligen!!
Söndag eftermiddag: Middag hos Robbans brorsa.

Längtar så mycket till kojan, till tystnaden och lugnet. Sitta vid elden mitt i natten och titta på stjärnorna, allt är bara tyst, tyst....








Den här bilden är så rolig på nåt sätt. En hit å en dit...taget förra vintern.


Vid kojan


Zacke och Zmilla fick dra packning några gånger förra vintern till kojan. Funkade bra.
Gillar då hundar har en uppgift, liten som stor. =)






Nä nu måste jag göra middan klar...Hej svejs och ha det gott! Kram!

Måndag

Ny vecka igen!! Tiden går fort...
Jobbat som vanligt idag och allt lugnt med alla.
Fortfarande grått väder och nu ikväll världens dimma. Körde inte fort över Drölen där älgarna springer över...låg 50 knyck och såg 5m framför bilen. Hatar dimma, känns som att jag ska kvävas på nåt underligt sätt. Blä!

Nä nu blir det middag och sen vila innan man ska upp igen...det var det. Hej!!

Inte nu...förra vintern..=))

Söndag

Dagen i korthet:

*Till Luleå en sväng. Handla lite av varje..
*Hälsa på svärmor med familj..
*Städa bilen. Behövdes!!
*Laga filé-gratäng. Nej, inte älgfilé...blir nästa helg tror jag...eller pröva björnköttet.
*Kolla lite TV.
*Ta in hundarna..

Grått, mulet, dimmigt...kommer lite duggregn oxå. Trist väder med andra ord. Har inte kollat nån väderleksrapport om det blir bättre väder längre fram. Det lär ju märkas. =)

Zacke & Zmilla mår fint. Zmilla ligger mest och myser i hundkojan, sticker ut skallen och spanar om hon hör något. Ids inte gå ut i onödan...slö-fia! Men snart ska hon få komma igång hon med..
Zacke ligger oxå mycket i hundkojan, men ligger lika gärna i den öppna kojan. Blev sur över att bli blöt i pälsen nu då jag tog in dom...en sträcka på ca. 25m. Men som sagt...halvt dränka sig och simma efter älg, DÅ är man inte kräsen längre för att bli blöt. Knäppo-hund!! =)

That's it. Hej!

Lördag

Det fanns en tid när jag förbannade allt som hette klövar och blod. När Blod, svett & tårar var verklighet. När jag envist, enträget timma efter timma, dag efter dag tränade Zacke som valp/unghund att spåra.
När vi spårade i mörker, i djupsnö, torra marker, riktiga älgar, konstiga vinklar, spår som korsar spår...När jag ibland envisades ut varje dag en hel vecka. Bara jag & Zacke. I värme & kyla...Blod, svett & tårar.
 
Idag gick vi ett eftersök som slutade bra. Han är bara för jä'la bra på att spåra den här killen!!! Det har ju blivit ett antal eftersök genom åren, han har bara missat ett enda...
Så jag Tackar mig själv för min envishet och för Zackes spårskärpa!!
Zacke fick förståss massa pussar efteråt för bra jobb, han var trött hela kvällen. =)


Började morgonen med fiske...vilket var ganska dött. Inte ett napp. Älven är så låg och lite vatten att man ser botten stor del av tiden man åker runt. Det är som ett helt mystiskt landskap där nere av sanddyner, stockar och timmer, stenar och växter. Tänk om man bara för en stund kunde tömma älven på vatten bara för att se hur det ser ut...=)

Vår Lördagkväll blir lugn och skön. Hundarna ska få mat och vi ska se Dödlig fångst. Hyffsat bra...om det nu inte är nån film istället.
Ha det gott!!! Kram!

Fredag

Äntligen Fredag och helg!!! Började bli rädd att helgen aldrig skulle komma...=) Tycker det har varit en lång vecka, kanske för att jag var ledig Onsdag, vad vet jag? Men nu är det iaf ledigt. =)

Dagen har varit bra. Har jobbat mycket ensam i dom 2 mindre ladugårdarna och I Love it!! Det är så lugnt och mysigt då det bara är 40-50 djur istället för 150 som i nya lagårn. Man har tid att prata lite och pyssla med kvigorna och kalvarna. Fast då man först kliver genom dörren på morgonen så är det hörselkåpor på!! Dom gapar och skriker efter kraftfoder så att det ringer i hela skallen...snacka om att känna sig behövd. Sen är dom lugna tills dom ätit upp det, då gapar dom igen efter grovfoder. Men då dom har fått det...då lägger sig ett lugn över byggnaden som bara kan finnas på ett ställe med djur. Tysta står dom och tuggar, tittar på en, lägger sig till ro och somnar. Då vet man att man gjort nåt bra....tills nästa morgon då dom gapar så man bara vill spränga stället..*S*...nädå, dom är så goa å fina så. =)

Robban & Matte har fiskat på älven idag. Bidde inte nåt alls...bara en pytteliten som fick komma tillbax i vattnet. Får se om vi fiskar imorgon eller om vädret ställer till det. Har snöat rätt mycket nu på kvällen och då är det ju inte kul att sitta i en båt. =/ Om det inte blir fiske så ska jag in på KappAhl och titta om kläderna jag sett i reklamen är så fina som jag tror.

Känner mig piggare än förra veckan och det känns bra. Inte bra att stressa som en mupp!!! Har börjat dricka Blutsaft oxå...kanske är det den som funkar? Den är inte god att dricka...eller smaken är det inget fel på, men eftersmaken...*ryyyyyser* Smakar som man hällt i sig ett glas med blod. Den innehåller ju mycket järn, men hallå...ÄR det blod i flarran eller?? Hahaha!!!

Nä, nu blir det TV. Gubbelubben kommer snart in, dom är i garaget och håller på med däck.
Ha en skön helg och ta hand om dig. Kram!!!



Onsdag

Idag har jag haft en ledig dag från jobbet. Vilken lyx att vara hemma en veckodag!!

Började förståss dagen med ett besök på en affär för att inhandla snus, eftersom jag eldade upp det snus som fanns kvar igår. Kände mig lugn å fin då jag fått det gjort..*S*


Sen har dagen varit hyffsat lugn den med. Har plockat här hemma, diskat, kört tvättmaskinen...
Jobbar denna vecka och hela nästa, sen går jag på vinter-tid...vilket för mig innebär jobb 3 dagar/vecka. Ska bli sååå skönt efter denna sommar att få 2 dagars ledigt per vecka. Behöver det så ini vassen mycket. Få egentid, hundtid, kompistid...*längtar*

Jämtarna ligger ute i sin hundkoja och sover, ska snart få komma in. Bara bra för deras päls att vara ute. Förra vintern hade dom så fina vinterpälsar. Och det går ju ingen nöd på dom där ute heller...vilket dom själva tycker ibland.*S*
Väntar bara på mer snö så vi får komma igång och köra drag. Zmilla behöver det, börjar bli mullig. Zacke är ju hur fit som helst efter all jakt.


Zacke


Tack för idag.

Tisdag

Härligt vitt och vackert ute med snön. Inte så mycket snö men ändå..=)
Dagen har rullat på som vanligt. Allt är bra med alla.
På kvällen satt jag och Jämtarna och böjde våra nackar bakåt och tittade på stjärnorna, alldeles stjärnklart ute. Tänk så liten man egentligen är...
Senare på kvällen framför TV:n hade jag 2 halva snusdosor som jag gjorde till en full. Tog den tomma och eldade upp den i pannan...tanken hann slå mig: Tänk om....det var fel dosa?
Och tänk så jä'la rätt jag hade. Det märkte jag nån timma senare...*grrrrrrrrrr*...Bara vetskapen att vara utan fick pulsen att gå upp i 450!!! Gick och la mig 21 bara för att slippa tänka på skiten...
Hej!

Måndag

Måndag och en ny vecka. Inget särskilt som har hänt idag. Jobbat med kossorna som vanligt. Skrapat, föst, mjölkat, tagit temp, kollat brunster, utfodrat osv.
Kommer några snöflingor nu på kvällen. Jag vill att det ska komma många!!! Vill börja dra med Jämtarna snart..=)
Du Monica, historien om Anden i glaset...den är förseglad i väggarna bland skriken. =)

Hoppas din dag varit bra. Kram!

Söndag

Har haft en skön Söndag idag. Har varit på älven och fiskat. Snacka om att jag behövde den avkopplingen. Lite kallt var det förståss, men inte så att man höll på att frysa ihjäl.
Fick en fin öring som jag ska äta imorgon, Robban fick ingenting..hehe...jo, han fick napp på ett litet isflak som drev förbi..hehe...*snäll*
Annars en lugn dag.

Mamma & pappa hälsade på på kvällen och fikade och surrade. Pratade lite minnen från Furunäsets tid. Furunäset var från början ett mentalsjukhus en bit utanför stan och blev på senare tid plats för massa olika företag och kontor. Mamma jobbade i köket på sjukhusets tid och jag jobbade åt en städfirma nu på senare tid...höll på skriva "modern tid", men så gammal är du ju inte mamma!! *S*
Vi städerskor hade i princip alla företag som håller till där att städa och fick gå i underjordiska kulvertar för att ta oss dit vi skulle. Och det var inte kul!! Man kunde nästan höra patienternas ångest skrik genom väggarna då man gick där nere. Ibland gick nån hiss igång av sig själv precis då man passerade...usch!
Ändå åkte vi "städisar" dit en kväll och gjorde Anden i glaset. Say no more!!
Fast jag som ändå är intresserad av sånt tyckte ändå att det var facinerande hur man kunde nästan känna olika känslor geonom väggarna då man gick där. Fast det är klart...ett ställe med i stort sett bara rädsla, ångest, ilska....det måste ju finns kvar på nåt sätt. Energier...

Dax att hämta in Jämtisar & utforda dom.
Här några bilder från en smått vintrig älv. Kramkram!!

PS. Hoppas det gick bra i helgen Tina. Jag höll tummar & tassar!!










Tillbaka

Är tillbaka efter ett mindre dataproblem...eller mindre å mindre...att vara utan dataskärm kan väl ses som ett stort problem eftersom man inte ser vad man skriver..typ.
Det var tidigt en morgon som den gamla dataskärmen tackade för sig, borde väl ha tackat tillbaka för den tid vi haft men kastade istället ur mig mindre lämpliga ord och lång-finger-tecken då skärmen gick mot sin sista vila. Vilket I-lands problem alltså...=( *suckar*

Nu finns ny skärm som inte fått sin slutliga inställning ännu. Nu är den sååå wide-screen:ig att ögonmusklerna dras ur led då man ska läsa en enda rad!!
Deeeeet äääääär vääääldiiiiiiigt uuuuutdraaaaaget....
Jämtarna ser ut som feta taxar då man tittar på bilder...*gläääk*
Tycker nog inte om min nya dataskärm ännu, men det kommer väl. =))

Det var allt för nu, glöm inte att tycka om varandra...

Snö

Söndagen tillbringade vi lite i kojan. Tog hem saker som kan frysa sönder och städade lite. Där hade det kommit snö. Mellan 2-3dm låg på marken. Tänk att det kan vara sånna skillnader på några mils avstånd.
Annars blev det en lugn Söndag eftermiddag.

Idag är det jobb som gäller. -4 grader ute men det känns som -10 då det blåser lite. Önskar att det kunde komma snö här oxå, det blir skönare ute då, inte så rått.

Sköt om dig!














Gammal

Så har man blivit ett år äldre idag....gammal tant är man snart. Åren bara springer iväg.
Fick en jaktradio i present av alla.

Tusen Tack!!! Den behöver jag verkligen. =)

Har även tillbringat dagen på IKEA. Hittade inget speciellt där, lite småkrafs bara...+ 6 st. skohorn!!!
Vem köper 6 skohorn??? Skyller på Kicki som ska ha 4 av dom till klättermusen...*S*
Sen fick jag, av alla hundratals kundvagnar, den som gnällde mest. Började med ett svagt gnyende. Tänkte att det var nån liten bäbis i nåt annat vagn först. Sen ökade det i styrka till en riktigt sur bäbis...*S*...och när alla på hela IKEA tittade på mig förstod jag att det var min jäkla kundvagn som höll konsert!!!!!! Försökte gå sakta, försökte gå snabbt (vilket inte gick på grund av folkmassan) försökte hålla upp vagnen så att gnäll-hjulet inte tog i golvet...Till slut var det bara att ge upp och le (spänt) åt alla som tittade på mig..."Ja, det är min vagn" "Hej här kommer jag med min bajs-vagn" "Jajamänsan, ni hör rätt, en gnällvagn"

*suck*

Hoppas ni haft en fin dag. Puss!

Jämthundsdusch

Att bada och duscha en Jämthund är ingen lek, i alla fall inte om man har en Zacke. Han är livrädd för vatten, punkt slut!
Jag försöker dock duscha honom i jaktuppehållet för att få bort sådant som han omsorgsfullt stylat sin päls med...Allt ifrån älgskit, älgpiss, våminnehåll och annat kadaver. Då tycker Zacke att han är en 10-poängare. Det tycker inte jag.
Bestämde att jag skulle duscha honom idag. Han brukar kika in i tvättstugan då han vet med säkerhet att det är jag som duschar, annars går han inte in där frivilligt.

Eftersom jag inte duschar hundarna så ofta så ligger jag inte heller hemma med nåt lager av flaschiga hundschampon...hittar ett från L'oreal, ett volymschampo...*S*...får duga.

Börjar spola vatten. Zacke kikar och lyssnar.
"Zacke??" ropar jag
Tyst som i graven, han blänger.
"Zacke, har du sett nån älg där ute?" Då man säger så brukar han komma och kika i fönstret. Zacke springer till köksfönstret.
"Inte i det fönstret, här i tvättstugan..."
"Där finns ingen älg" blänger Zacke

Får som vanligt lyfta in honom i duschen. Zacke gör sig 400kg tung och stel. Bökar på med duschslangen så gott det går. Zacke står med kroppen i duschen och skallen utanför för säkerhets skull.
"Ska du ha en påse att hyperventilera i oxå" surar jag för det är ingen lek att flytta runt honom.
"Kasta sig i äckliga sjöar efter älg, det går jä'la fint det" *grrr*
..."och rulla sig i saker som stinker kadav-äckel"...
Zacke ser stolt ut då jag berättar hur "duktig" han har varit.

Ett antal minuter senare är Zacke fin igen...och sur över att lukta L'oreal. Men det glömmer han nog snart. Tack och lov är det över för denna gång. =)
Zacke vilar ut på sin favvo-dyna och jag torkar golv. Mycket vatten ryms i en hundpäls.
Zmilla som tittat på sympati-surar och blänger på mig.
"Vad är det med dig då? Ska jag kasta dig i duschen oxå?" undrar jag.
Zmilla skrattar som bara hon kan..."Skoja ju bara matte!!"

That's it. Det var dagens happening. See ya!

Skratt-Zmillisen


Dumma dusch-matte & rädd-för-duschen-Zacke.
Puss på dig Zackisen som var så modig, nu har vi samma schampo åxå...=)


Bäbis-nalle

Idag har inte hänt nåt vettigt alls, finns inte mycket att skriva om...förrutom att jag pratade med en granne som sett björnspår, var tvungen att kolla dom förståss. =)
Spår fanns, men det måste ha varit en bäbbe....spåren var så små. Men dock en björn..=) Ha de!




Första halvan av jakten klar

Nu har vi jagat första halvan av jakten. Nu är det uppehåll då det är brunsttider och sen kör vi igång igen. Allt har rullat på bra. Bäst av allt är att Zacke börjat skälla igen. Hans självförtroende har kommit tillbaka och nu skäller han varje släpp. Kanske inte smäller varje gång, men han känns stabil nu. =) Och ja..det har ramlat älg för honom. =)

Fredag då vi kom upp till kojan var det +4 ute och +2 inne. Gick hyffsat fort att få upp värmen i kojan. Värst är ju sängkläder och soffan, där är det rått & fuktigt länge.
Söndag morgon då vi klev upp var det alldeles vitt. Hade snöat tidigare på morgonen...och fortsatte hela dagen till och från att snöa lite. Hade ca. 3-4 cm vid kojan med snö då vi åkte hem.
Ungefär 15km bort fanns inte en snöflinga....men där vi har kojan är det alltid kallare, mer snö, regnigare, varmare...så är det. =)

Kojans altan


Mot eldstaden


Eldstaden


Zekes ljus & myren


Från eldstaden mot kojan


Varje gång man jagar och sitter där i skogen slås man av hur vacker naturen är. Och hur man följer naturens gång från sommar till höst och vinter.
Naturen blir tystare för varje gång, allt lägger sig till ro. Gräset bugar och bockar i vinden, tackar för sig. Löven ligger stilla, dom har gjort sitt...Myrarna täcks med en tunn hinna is. Allt är bara tyst. Naturen somnar in för vintern. Det är ruskigt vackert då man sitter mitt i det.





Sista jakthelgen

Nu drar vi till kojan för sista jakthelgen föra uppehållet. Har varit -8 grader här hemma i natt & jag vågar inte tänka på hur kallt det är där uppe i kojan!! Brukar vara massa grader kallare....

Håll tummarna för oss!! Kram!

RSS 2.0